Lemezajánló

elo_borito_7

Tea kettesben, Tea for Two.

2008-ban jelent meg Tea for Two (Tea kettesben) című új lemezem. Az album az 50-60-as évek kávéházi és New Orleans-i jazzklubok hangulatát idézi. A hárfa hangját a diszkrét ütőhangszeres kíséret teszi még különlegesebbé. A lemezen hallható népszerű filmzenék mellett Thomas Fats Waller: Ain’t Misbehavin, Louis Armstrong: When the Saints go Marchin’in, Duke Ellington: Satin Doll, illetve Sidney Bechet: Petite Fleur című száma is. Jó szívvel ajánlom minden korosztály részére. Egyedülálló hangulatú, igazi különlegesség.

A lemezről Czékus Mihály tollából olvashat ajánlót. Ízelítőül néhány gondolat a cikkből:

„Kétségtelenül nem véletlenül mondják azt, hogy a hárfa egy olyan hangszer, amely képes megnyitni a lélekajtókat. Tudjuk ezt már legalább 3000 éve, ugyanis közel ennyi idős ez a nemes instrumentum. Az sem véletlen, hogy nagyon kevés növendék választja magának ezt a hangszert. A bölcsek azt mondják, hogy hárfán játszani csak az tud igazán, akinek a lelke képes összeforrni a hangszerével. Egy ilyen ritka muzsikus Bajtala Emese is, akinek a nevét méltatlanul kevesen ismerik. Pedig elég csak az egyik lemezét meghallgatni ahhoz, hogy az ember fejébe örökre bevésődjön ez a név.

Bajtala Emese: Tea kettesben

Bajtala Emese Tea kettesben című albumán szereplő zenei örökzöldeket a szóló zongorás változattól a szimfonikus zenekarig számtalan módon feldolgozták már.
 
Most itt egy újabb koncepció: slágerek hárfára. Ami különösen nagy öröm, hogy egy magyar előadó, Bajtala Emese honi kiadású lemezéről van szó. Ismert egy olyan nézet, mely szerint vannak olyan hangszerek amelyek kifejezetten a lélekhez szólnak.
 
A hárfa is közéjük tartozik. A hárfa a legősibb húros hangszer, már i.e. 3000 évvel ezelőtti egyiptomi emlékeken is szerepel. Egy ilyen hangszert csak igazán tiszta lélekkel lehet megszólaltatni.  
 
Bajtala Emesének ez sikerült és jelen album példa arra, hogy nem is akárhogyan. Az előadó 8 éves korában kezdte meg az ismerkedést az instrumentummal és 16 évesen már szimfonikus zenekarokban játszott. Sokat koncertező, széles és színes repertoárral rendelkező hárfaművész. Szóló és kamarazenei fellépésein a komolyzene mellett helyet kapnak a könnyedebb zenei stílusok is.
A Tea kettesben címet viselő új albumán az ’50-es és ’60-as évek kávéházi hangulatát idéző muzsikák szólalnak meg ütőhangszeres kísérettel. A korong egyediségét többek között az adja meg, hogy ezek a kompozíciók most először hallhatóak ebben a hangszerpárosításban.  
Az albumon háromnegyed órás játékidő mellett 17 örökzöld melódia kapott helyet. Elhangzik többek között a Time After Time (Jule Styne), a Satin Doll (J. Mercer-D. Ellington-B. Strayhorn), a When The Saints, Go Marchin’ In (Louis Armstrong) és a Don’t Get Around Much Anymore.
Ez a hárfazene megérint valamit bennünk, bensőséges hangulatot teremt. Miközben hallgatjuk elmerenghetünk, hogy milyen jó lenne, ha a sok tea- és kávéházban – a gép zene helyett – valóban ilyen muzsika szólna.
 
A Tea kettesben című albumot többször is meg kell hallgatni, mert érdemes, hiszen ebben a manapság olyan ellaposodott, a kreativitást mellőző könnyűzenei világban egy igazi felüdülést jelent Bajtala Emese játéka. Olyan magas színvonalú és csiszolt, gördülékeny és pontos hangszeres produkció az övé, ami megállja a helyét az európai mezőnyben.
 
Czékus Mihály ajánlója.
Külső megjelenés: 10/9
Belső (zenei) tartalom: 10/9
Előadás: 10/10
Hangzás: 10/9

Kiadó: Szerzői kiadás
Honlap: harfamuzsika.hu

cd_elokep-sziv-hurjai

A Szív Húrjai

Első önálló lemezem egy romantikus, lírai hangvételű album, melynek címe: A SZÍV HÚRJAI.
A zenei anyag összeállításánál elsősorban azokra gondoltam, akik házasságkötés előtt állnak. Nekik nyújt segítséget ez a CD, mely esküvői zenéket tartalmaz. Segítségével a polgári és templomi szertartásra is könnyen kiválasztható a megfelelő muzsika, de egy elegáns esküvői vacsorához is nagyszerű háttérzene lehet.
 
Házassági évfordulóra, nászajándékként is kiváló, hiszen megőrzi és újra visszahozza az esküvő legszebb pillanatait. Természetesen ezek a zenék örökérvényűek és mindenkihez szólnak. 

Szeretettel és jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik szeretik a romantikus hárfamuzsikát.

Czékus Mihály ajánlócikke
meghitt-CD

Meghitt Pillanatok (Már nem kapható)

2004 novemberében jelent meg első lemezem, melyen partnerem Kegye János pánsípművész.
 
Az album gyönyörű dallamok gyűjteménye hárfára és pánsípra az élet minden meghitt pillanatához.
 
Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki a mai rohanó világban egy kis nyugalomra, meghittségre, szépségre vágyik.
Közreműködik a Pannon vonósnégyes!