A Hárfáról

A hárfa története a legrégebbi időkre vezethető vissza. A zongora után a legnagyobb hangterjedelmű hangszer, a hangszerek királynője.
A XVIII. századtól a szalonok, hölgyek hangszerévé vált, meghódította az európai szalonokat, előkelő estélyek reprezentatív színfoltja volt.
Alapvetően szóló hangszer, mely nem igényel kíséretet, de jól társítható más hangszerekkel. Exkluzív megjelenése és hangja hangulatos zenei hátteret ad családi, üzleti rendezvényeknek, fogadásoknak.

A hárfa stresszoldó hatása

Napjainkban a relaxáció ritka kincs. A zene segíthet a mindennapi küzdelmek okozta izgalom, idegesség lecsendesítésében, de megkönnyíti a stresszel teli műtétek és komoly betegségek átvészelését is. Enyhet ad a bajban, társ az elhagyatottságban, elviselhetővé teszi a bánatot és megoszthatóvá az örömöt.
Nem túlzás azt állítani tehát, hogy a muzsikának univerzális hatása van. A hárfát kellemes és megnyugtató hangja teszi alkalmassá a stresszoldásra. Amerikai kutatók szerint szívműtétek után jótékony hatású a hárfazene, mert segít szabályozni a szívműködést, vérnyomást, légzést.
Az én lemezeim kapcsán is érkeztek visszajelzések, miszerint nagyon jól használhatók gyermek közösségekben nyugtalanság, stressz oldására, ill. rosszalvó, nyugtalan csecsemők alvásproblémáinak megszüntetésében is segítségre lehet.
Felnőtteknél rossz közérzet leküzdésére, depresszió ellen, vizsgaszorongás esetén, relaxációnál nyújthat segítséget a hárfa lágy hangja.